Tiikeri kirkolliskokouksessa

〈 Takaisin

Saarna kirkolliskokouksen aamumessussa pe 11.5.2012

Joh 15:12–13

 

Armo teille ja rauha Jumalalta, meidän Isältämme ja Herralta Jeesukselta Kristukselta.

Walt Disney -yhtiön laaja tuotanto on tietoisen maallistunutta. Se on puhdistettu kaikista viittauksista kristinuskon sanomaan. Ankkalinnassa kyllä vietetään pääsiäistä. Mutta sen sisältönä ovat pääsiäispupu ja munien etsintä. Ankkalinnan joulu keskittyy puhdasoppisen tiukasti vain joulupukkiin ja lahjoihin.

Niinpä on melkein ihmeellistä, että eräässä Disneyn elokuvassa puhutaan sanasta sanaan äsken kuulemamme evankeliumitekstin lause. Tiedättekö missä?

 Se on Viidakkokirja-elokuvassa. Ja missä kohtaa?

 Se on kohtauksessa, jossa tiikeri Shere Khan on lopultakin löytänyt vihaamansa ihmispennun, Mowglin. Se valmistautuu tappoon. Silloin paikalle ryntää Mowglin karhu-ystävä, Baloo. Rohkeana, mutta täynnä kauhua Baloo tarraa kiinni itseään monta kertaa isomman tiikerin häntään. Seuraa verta hyytävä piirileikki. Baloo saa pidäteltyä tiikeriä juuri ja juuri sen verran, että se ei saa Mowglia kiinni. Hirmuisen taistelun jälkeen ihmispentu lopulta onnistuu karkottamaan tiikerin tulisen karahkan avulla.

 Kaikki iloitsevat. Kaikki paitsi Baloo-karhu. Se makaa rähmällään maassa.

 ”Nouse, karhu-isäni, mikset nouse”, kyselee itkevä Mowgli. Mutta Baloo ei nouse.

 Silloin elokuvan äiti-hahmo, Baghera-pantteri, sanoo nuo evankeliumin sanat: ”Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa kuin että antaa henkensä ystäviensä puolesta.”

 Siinä kohtaa minulle tulee joka kerta tippa silmään. Ja jotenkin ihmeellisen kiitollinen olo siitä, että Disney -yhtiökin on laittanut nuo sanat elokuvaansa. Silloin tuntuu siltä, että kivetkin huutavat ristiinnaulitun Herramme Jeesuksen rakkautta.

 Han älskade oss så mycket att han med fara för sitt eget liv gick till kamp mot tigern. Det vill säga till kamp mot satan, döden, Guds hat och vår synd. De hotar varrenda av oss och skulle, om de fick gå fria, sckicka oss till en evig död.

 Jesus segrade over dem. Men till priset av sitt eget liv.

 [Hän rakasti meitä niin paljon, että kävi oman henkensä uhalla taisteluun tiikeriä vastaan. Eli perkelettä, kuolemaa, Jumalan vihaa ja syntiämme vastaan. Ne uhkaavat jokaista meistä ja saavat irralleen jätettynä lopulta tapettua jokaisen meistä ikuiseen kuolemaan.

 Jeesus sai ne kukistettua. Mutta vain oman henkensä hinnalla.]

 Niin paljon hän rakasti meitä. Niin paljon, että maailman jokaisen kulttuurin jokainen sankaritaru on kirjoitettu heijastelemaan hänen rakkauttaan, omalla vajavaisella tavallaan. Jeesus on kaikkien luotujen alkukuva, kaikkien hyvien kertomusten perustava kertomus, tosi kertomus, jota Disneykin omalla tavallaan toistaa.

 Onko asia todella näin? On. Sillä syvimmältä olemukseltaan tämä maailma on luotu rakkaudesta, rakkauden varaan ja päämääränään rakkaus. Sen on tuonut julki meidän Vapahtajamme Jeesuksen käytös meitä kohtaan.

 Siksi meidänkin, sisaret ja veljet, siksi meidänkin pitää rohjeta puhua Kristuksesta ja hänen rakkaudestaan. Myös kansankirkkona, koko tälle yhteiskunnallemme. Se on eräs merkittävä osa siinä, että olemme hänen ystäviään ja rakastamme hänen käskynsä mukaan hänen luomiaan ihmisiä.

 Nouskaamme tunnustamaan yhteinen kristillinen uskomme.